Οι γονείς γίνονται ξανά μαθητές με την Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων

«Το διαδίκτυο είναι φως. Εάν ξέρεις να πάρεις, τότε έχεις κερδίσει.  Εάν δεν ξέρεις, τότε δυστυχώς έχεις χάσει». Μια φράση που συμπυκνώνει το βαθύτερο σκοπό την καινοτόμου Ψηφιακής Ακαδημίας Γονέων δια στόματος Μανώλη Σφακιανάκη, Αντιστράτηγου ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικού ερευνητή και αναλυτή ηλεκτρονικών εγκλημάτων και Πρόεδρου του Cyber Security International Institute.

Η Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων  είναι ένα δωρεάν 8ωρο live διαδραστικό εκπαιδευτικό εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα. Ξεκίνησε πριν από λίγους μόλις μήνες και έχει κατορθώσει να εκπαιδεύσει χιλιάδες γονείς  ή για να είμαστε πιο ακριβείς : χιλιάδες οικογένειες, μιας και το περιεχόμενο της το παρακολουθούν γονείς μαζί με τα παιδιά τους στο σπίτι, από τον υπολογιστή τους ή το tablet τους.

Με μια αστείρευτη 35ετη εμπειρία στο ηλεκτρονικό έγκλημα , αλλά και μια μοναδική ικανότητα να μαγνητίζει το ακροατήριο του ο κ. Σφακιανάκης, μαζί με ομάδα καταρτισμένων εισηγητών,  ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο τους γονείς για θέματα που αφορούν στην ασφάλεια στο διαδίκτυο και προβληματίζουν τους σημερινούς γονείς που προσπαθούν να κατανοήσουν τον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο. Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν γνώση για τα παρόντα δεδομένα του Διαδικτύου, τα θετικά και τα αρνητικά του, τα νέα φαινόμενα, τα Social Media, αλλά και τις καταστάσεις με τις οποίες το παιδί και ο έφηβος έρχονται αντιμέτωποι, μέσω επικίνδυνων διαδικτυακών συμπεριφορών που μπορεί να επιδεικνύουν. Online gaming, chatrooms, grooming, cyber bullying, εθισμός είναι μερικές από τις διαδικτυακές παγίδες, που αναλύονται και συζητούνται στην ακαδημία ώστε οι γονείς να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τυχόν κινδύνους, αλλά και να είναι ενήμεροι για τα σημερινά δεδομένα.    Εξειδικευμένοι ψυχολόγοι προσεγγίζουν τα ζητήματα που προκύπτουν από το διαδίκτυο και επηρεάζουν τη συμπεριφορά, αλλά και το συναίσθημα των παιδιών.  Προτείνονται πρακτικές λύσεις και μέτρα προφύλαξης, τα οποία μπορούν να παίρνουν τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά.

Στόχος της Ψηφιακής Ακαδημίας είναι να εφοδιαστούν οι γονείς, τόσο σε τεχνικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, ώστε να είναι σε θέση να συμπορεύονται και να επικοινωνούν με τα παιδιά τους, να μπορούν να τα εκπαιδεύουν ως προς την ασφαλή τους πλοήγηση στο διαδίκτυο, αλλά και να τα νουθετούν. Σε όλη αυτήν την προσπάθεια ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018 που ξεκίνησε η Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων αρωγός στέκεται η δράση kids@safety της WIND με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίησης γονέων και παιδιών  για τις προκλήσεις του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου αλλά και τις ευκαιρίες που γεννά για μέλλον .

Περισσότεροι από 2.000 συμμετέχοντες κάθε μήνα παρακολουθούν τους κύκλους εκπαίδευσης της Ψηφιακής Ακαδημίας, ενώ μέχρι τέλος του 2018 αναμένεται να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από 25.000 γονείς και οικογένειες από όλη την Ελλάδα.