Ο Δεκάλογος της σωστής χρήσης Webcam

Θέλεις να κάνεις chat με τους κολλητούς σου και εννοείται ότι θα ανοίξεις την κάμερα για να τα πείτε. Αλλά και όταν παίζεις online με την παρέα στην κονσόλα σου θέλεις την κάμερα ανοικτή για να σε βοηθήσει στα high score και να πάρεις συμβουλές από άλλους παίκτες. Θέλεις όμως να είσαι και ασφαλής, γιατί είσαι ψαγμένος και διαβασμένος για τους κινδύνους στο Internet. Επίσης, δεν θέλεις να την… πατήσεις σαν το τυπάκι που ενώ έκανε party chat, τον κάλεσε η κοπέλα του, έβγαλε τα ακουστικά και άρχισε να μιλάει μαζί της γλυκά και τρυφερά, αλλά δεν ήξερε ότι η κάμερα της παιχνιδομηχανής του λειτουργούσε σαν μικρόφωνο, οπότε οι φίλοι του άκουγαν τα πάντα!

Είτε μέσω κονσόλας, είτε μέσω υπολογιστή, πριν ανοίξεις την κάμερα για να επικοινωνήσεις με φίλους υπάρχουν πράγματα που είναι απαραίτητο να ξέρεις. Ορίστε ο καλύτερος 10λογος για να τα εμπεδώσεις:

  1. Ερεύνησε με προσοχή πώς τοποθετείς την κάμερα. Καλύτερα να είναι στραμμένη σε τοίχο, ώστε ακόμα και αν την ξεχάσεις ανοιχτή να μην προβάλει εικόνες που δεν θέλεις. Επίσης, απόφυγε γενικές εικόνες του χώρου που βρίσκεται η webcam, ώστε να μην φαίνονται αντικείμενα αξίας.

 

  1. Έλεγξε όλες τις τεχνικές παραμέτρους, ώστε να είσαι ασφαλής. Οι μεγαλύτερες εταιρείες δημιουργίας λογισμικού antivirus συμβουλεύουν να αλλάξουμε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις της εξωτερικής κάμερας (κωδικοί πρόσβασης, ονόματα συσκευών κλπ), να κρατάμε αναβαθμισμένο το λογισμικό μας και να χρησιμοποιούμε ενημερωμένα firewalls. Αν δεν γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις, ζήτα βοήθεια.

 

  1. Μην παραχωρείς την άδεια χρήσης της webcam σου. Εφαρμογές, υπηρεσίες και ιστότοποι ζητούν συχνά πρόσβαση στην κάμερα. Πριν εγκρίνεις το αίτημα, ψάξε προσεκτικά για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το τι σημαίνει αυτό, ποιες δυνατότητες προσφέρει σε αυτούς που το ζητούν και, κυρίως, σε ποιους επιτρέπεται να βλέπουν τις συνομιλίες σου.

 

  1. Κάνε αυστηρό έλεγχο στους συνδέσμους, τις ιστοσελίδες και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανοίγεις. Υπάρχει η δυνατότητα κάποιος, μέσω ιού ή κακόβουλου λογισμικού, να ενεργοποιήσει από απόσταση την κάμερά σου και να σε παρακολουθεί χωρίς να το ξέρεις.

 

  1. Χρησιμοποίησε τις ρυθμίσεις ασφαλείας των υπηρεσιών συνομιλίας. Με τον τρόπο αυτό μπορείς να καθορίζεις ποιος έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή μαζί σου και ποιος όχι.

 

  1. Πρόσεξε τι κάνεις και τι λες μπροστά στην κάμερα. Από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να σε βιντεοσκοπήσουν, υπάρχει και η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν αυτές τις λήψεις όπως θελήσουν. Ακόμη και για να σε εκθέσουν ή να σε εκβιάσουν.

 

  1. Ενημέρωσε τους γονείς σου για κάθε τι που σε ενοχλεί. Αν για παράδειγμα έχεις αιτήματα για βιντεοκλήσεις από κάποιον που δεν γνωρίζεις ή αν σου ζητήσουν να κάνεις ή να πεις κάτι που κρίνεις ότι δεν είναι σωστό. Θυμήσου ότι μπορείς να μπλοκάρεις τους χρήστες που σε ενοχλούν και να απαλλαγείς από αυτούς.

 

  1. Δεν είναι απαραίτητο να κάνεις ό,τι κάνουν οι άλλοι. Μπορεί η έκβαση μιας ομαδικής συνομιλίας ή ενός παιχνιδιού μέσω διαδικτύου και webcam να μην σου αρέσει. Μπορείς να αποχωρήσεις όποτε θέλεις. Δεν είναι αναγκαίο να ακολουθήσεις την ομάδα και τις αποφάσεις της.

 

  1. Μην ξεχνάς ότι τα βίντεο που σε απεικονίζουν είναι κι αυτά κομμάτι της ιδιωτικότητάς σου. Συνεπώς, χρησιμοποιώντας συχνά την webcam σου σε υπηρεσίες, ιστότοπους, εφαρμογές και άλλες πλατφόρμες παραβιάζεις μόνος σου την ιδιωτικότητά σου αυτή, αφού ο καθένας μπορεί να μαγνητοσκοπήσει, να διαδώσει ή να παραποιήσει το υλικό σου.

 

  1. Σιγουρέψου κάθε φορά ότι τερματίζεις την κλήση και κάνεις αποσύνδεση. Τσέκαρε ότι έχει σβήσει το φωτάκι, αν διαθέτει η κάμερα. Αυτό, μάλιστα, που προτείνουν οι ειδικοί ως το πιο σίγουρο μέσο προστασίας είναι να καλύψεις την κάμερα, όταν δεν την χρησιμοποιείς, με ένα post-it ή ακόμη και με μονωτική ταινία, ώστε να είσαι ασφαλής ακόμη και σε περίπτωση που η webcam έχει παραβιαστεί από χάκερ. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το κόλπο χρησιμοποιεί μέχρι και ο ιδρυτής του Facebook, που με τον ίδιο τρόπο ασφαλίζει και το μικρόφωνο.

 

Πηγές

https://nobullying.com/webcam-safety-tips-for-all-users/

https://uk.norton.com/norton-blog/2015/09/how_to_keep_yourweb.html

https://securingtomorrow.mcafee.com/consumer/consumer-threat-notices/10-tips-stay-safe-online/