Να γιατί οι έφηβοι και οι νέοι αγαπούν το Snapchat

Παρατηρείτε καιρό τώρα ότι το προφίλ του παιδιού σας στο Facebook είναι «παγωμένο» και αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να σταμάτησε ξαφνικά η δραστηριότητα του στα social media; Είναι γιατί οι νέοι φτιάχνουν κοινότητες σε μια άλλη πλατφόρμα, που αφενός οι γονείς τους δεν χρησιμοποιούν και αφετέρου απαιτεί αποκλειστικά την χρήση του αγαπημένου τους μέσου έκφρασης, της εικόνας.

Το Snapchat συγκεντρώνει πλέον το νεανικό κοινό ηλικίας 12 με 24 ετών, που «μετακομίζει» μαζικά εκεί, θεωρώντας το πιο κοντά στη νοοτροπία του, αλλά και πιο ακίνδυνο. Η γενιά των 12-24 αρέσκεται στην αέναη αλλαγή, μισεί τις δεσμεύσεις, αλλά, πλέον, αναγνωρίζει και τους κινδύνους που ενέχει η χρήση των social media. Οι νεαροί το λατρεύουν γιατί επιτρέποντας μόνο το ποστάρισμα φωτογραφιών, στις οποίες δίνεται η δυνατότητα να αναγραφεί σύντομη λεζάντα, είναι πιο γρήγορο και έχει περισσότερη πλάκα. Τους προσελκύει γιατί έχει τη γοητεία του εφήμερου, αφού οι φωτογραφίες δεν «ζουν» παρά ένα 24ωρο, για να σβηστούν στη συνέχεια αυτομάτως, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί να τις σβήσεις εσύ, εάν δεν σου αρέσουν ή δεν τις θέλεις πια.

Το Snapchat δεν νομιμοποιεί τα λάθη σου, αλλά σου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζεις ποιος ακριβώς έχει δει τις φωτογραφίες σου, αφού κάτω από κάθε ποστ βγαίνει λίστα με όλα τα ονόματα και δεν επιτρέπει κανενός είδους αντίδραση. Δεν μπορεί να κοινοποιηθεί από άλλον η φωτογραφία σου, δεν υπάρχει η δυνατότητα σχολίων, δεν δίνεται καν η επιλογή του «like». Παράλληλα, διαθέτει συνομιλία σε πραγματικό χρόνο (live chat) και δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη με ένα κλικ να βλέπει όλες τις φωτογραφίες των «φίλων» που έχουν ανέβει το τελευταίο 24ωρο. Πάντως, το μεγάλο του μειονέκτημα είναι (όπως και σε άλλες πλατφόρμες, π.χ. το Instagram ή το Twitter) πως μπορούν να σε ακολουθήσουν άτομα που δεν τα γνωρίζεις.