Σερφάροντας στα πραγματικά κύματα

Μάνος Ρούδας Επικεφαλής της ομάδας επικοινωνίας του Πανελλήνιου Όμιλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης

«Η ιστιοπλοΐα είναι η τέχνη του αρμενίσματος στο νερό, χρησιμοποιώντας ως αποκλειστική ή κύρια πηγή ενέργειας τον άνεμο». Αυτός είναι ο ορισμός που δίνει η μεγαλύτερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια στον κόσμο, η Wikipedia, για το πιο αγαπημένο θαλάσσιο άθλημα.

Αν όμως μπείτε στην διαδικασία αναζήτησης πληροφοριών για την ιστιοπλοΐα στο Google Search τα αποτελέσματα που θα προκύψουν προέρχονται από τις επίσημες ιστοσελίδες του Π.Ο.Ι.Α.Θ. «Αναμενόμενο!», θα αναφωνήσουν οι λάτρεις του αθλήματος, αφού ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης είναι ο πρώτος που ίδρυσε Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης στη χώρα μας, με απώτερο σκοπό τη διάδοση της ιστιοπλοΐας στην περιοχή της Αττικής αλλά και της περιφέρειας σε συνεργασία με Ναυτικούς Ομίλους ή με την ίδρυση παραρτημάτων του σε διάφορα γεωγραφικά κομβικά σημεία, όπως η Αμοργός, το Γύθειο, η Ιεράπετρα Κρήτης, η Ίος, το Καστελόριζο, η Κέρκυρα κ.α. Από το 1964, δηλαδή την χρονιά ίδρυσης της Σχολής, περισσότερα από 30.000 άτομα έχουν διδαχθεί την ιστιοπλοΐα. Ένας εξ αυτών είναι ο Μάνος Ρούδας,ο οποίος είναι ιστιοπλόος, καθηγητής και επικεφαλής της ομάδας επικοινωνίας του Π.Ο.Ι.Α.Θ.

Ποιές είναι οι πρώτες σκέψεις που κάνετε όταν ακούτε την λέξη ‘’θάλασσα’’; Πώς θα περιγράφατε το άθλημα της ιστιοπλοΐας και την επαφή σας σε προσωπικό επίπεδο με αυτό στα παιδιά;

Για εμένα, όπως και για την πλειοψηφία των ιστιοπλόων, η θάλασσα είναι συνώνυμο της ελευθερίας. Η ιστιοπλοΐα είναι κάτι περισσότερο από άθλημα, είναι τρόπος ζωής, καθώς εξασκώντας την, όχι μόνο αθλείσαι, αλλά και βελτιώνεσαι ως προσωπικότητα. Το ίδιο πολύπλευρα λειτουργεί το άθλημα και για τα παιδιά, τα οποία μέσω της ενασχόλησης τους με την θάλασσα, κατανοούν πως η ιστιοπλοΐα ενισχύει τόσο την σωματική εκγύμναση, όσο και την καλλιέργια των πνευματικών δεξιοτήτων, όπως της αυτοπειθαρχίας, της υπευθυνότητας και της συνεργασίας. Ωστόσο, το βασικότερο όλων είναι ότι τα παιδιά επιτυγχάνουν να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Φυσικά, αυτά τα οφέλη μπορούν να τα καρπωθούν και οι ενήλικες, όχι μόνο τα παιδιά!

Η Σχολή ιστιοπλοΐας του Π.Ο.Ι.Α.Θ. διαθέτει παιδικά τμήματα κι, έπειτα, από ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να ξεκινήσουν;

Υπάρχουν πολλές σχολές ιστιοπλοΐας σε όλη την Ελλάδα, από τις οποίες, κάποιες είναι μόνο για παιδιά και κάποιες για ενήλικες. Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν ιστιοπλοΐα από οκτώ ετών, εφόσον γνωρίζουν κολύμπι.

Πιστεύετε ότι η τεχνολογία έχει φανεί χρήσιμη στους αθλητές και τους φίλους της ιστιοπλοΐας ως προς την ενασχόλησή τους με το άθλημα, κι αν ναι, σε ποιο επίπεδο;

Η ιστιοπλοΐα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που θέλει την τεχνολογία αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό σε επίπεδο πρωταθλητισμού, ειδικά στην ανοικτή θάλασσα! Η τεχνολογία χρησιμοποιείται σ’ ένα ευρύ πλαίσιο διαδικασιών του αθλήματος πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα. Οι ιστιοπλόοι χρειάζονται τα ηλεκτρονικά όργανα των σκαφών, που βασίζονται σε προηγμένες υπηρεσίες τεχνολογίας και παρέχουν στους αθλητές μια σειρά συνεχόμενων ενδείξεων, τα συστήματα ηλεκτρονικής ναυτιλίας για αγώνες ανοικτής θαλάσσης, τις ειδικές εφαρμογές για αγώνες ιστιοπλοΐας και τέλος, το σημαντικότερο όλων, τα προγράμματα επεξεργασίας μετεωρολογικών δεδομένων.