«Προστάτεψε το παιδί σου από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα»: Μία νέα πανελλαδική δράση για γονείς και παιδιά

Με αφετηρία την Αθήνα, η πανελλαδική δράση «Προστάτεψε το παιδί σου από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα», επιδιώκει να λειτουργήσει ως μία μορφή πρόληψης, επιμόρφωσης και ενημέρωσης των γονέων, των παιδιών καθώς και των νέων ανθρώπων για την επικινδυνότητα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και τους τρόπους προστασίας τους από αυτό.

Κεντρικός ομιλητής στο σύνολο των επιμορφωτικών σεμιναρίων της δράσης είναι ο Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και Πρόεδρος του Cyber Security International Institute (CSI) κ. Μανώλης Σφακιανάκης. Τα σεμινάρια πλαισιώνουν  επίσης η Ψυχολόγος MSc – Ψυχοθεραπεύτρια και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βέρα Αθανασίου και η Ψυχολόγος – Εγκληματολόγος  κ. Μαρίσα Βουλγαράκη.

Παρακολουθήσαμε από κοντά τα τρια πρώτα σεμινάρια στη ν Αθήνα και σας μεταφέρουμε μια μικρή γεύση από όσα μπορείτε να μάθετε αν παρακολουθήσετε κι εσείς ένα από τα επόμενα.

Ο κ. Σφακιανάκης, ανοίγοντας το σεμινάριο που έγινε πρόσφατα στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι οι γονείς να είναι ενημερωμένοι γύρω από το Διαδίκτυο, μεταδίδοντας στη συνέχεια αυτή τη βιωματική γνώση στα παιδιά τους. «Είναι ό,τι χειρότερο να μην επικοινωνεί μια οικογένεια. Πρέπει πάντα να βρίσκεταε χρόνο για να μιλάτε στα παιδιά σας», τόνισε.

«Τη στιγμή που μπαίνεις στο διαδίκτυο παίρνεις ένα μοναδικό αριθμό στον κόσμο. Ό,τι κάνουμε καταγράφεται. Αυτή η μοναδικότητα είναι το μαρκάρισμά μας», εξήγησε στο κοινό, μιλώντας για τα ηλεκτρονικά ίχνη που αφήνουμε πίσω μας όλοι στο ίντερνετ.

Αλλά πόσο καλά άραγε γνωρίζουμε το διαδίκτυο; Σε αυτό το σημείο εστίασε στους μύθους που υπάρχουν γύρω από το διαδίκτυο, καταρρίπτοντας τον έναν μετά τον άλλο, καθώς και για τι πραγματικά ισχύει, παρουσιάζοντας την παρακάτω λίστα:

ΜΥΘΟΣ 1. Στο διαδίκτυο είμαστε ανώνυμοι.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ : ΟΧΙ. Στο διαδίκτυο καθένας μας έχει ένα μοναδικό ηλεκτρονικό ίχνος.

ΜΥΘΟΣ 2. Ό,τι δημοσιεύουμε μπορούμε όποτε θέλουμε να το διαγράψουμε.

  • ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ : ΟΧΙ. Δεν διαγράφεται ποτέ και τίποτε στο διαδίκτυο.

ΜΥΘΟΣ 3. Ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο είναι αλήθεια.

  • ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ : ΟΧΙ. Πρέπει πάντα να επαληθεύουμε τις πηγές μας. 

ΜΥΘΟΣ 4. Αν χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία μπορούμε να είμαστε απόλυτα προστατευμένοι.

  • ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ : ΟΧΙ. Στο διαδίκτυο δεν υπάρχει 100% προστασία. Ο ασφαλής υπολογιστής είναι ο κλειστός υπολογιστής. 

Τέλος ενημέρωσε τους γονείς σχετικά με την ύπαρξη του «grooming», την αποπλάνηση δηλαδή των παιδιών στο διαδίκτυο, καθώς και το «sexting», την ανταλλαγή δηλαδή μηνυμάτων και φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εκβιασμό.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η κ. Αθανασίου, η οποία μίλησε για το cyber bullying, τονίζοντας ότι «το καλύτερο firewall είναι η επικοινωνία γονιού και παιδιού».

«Θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι ένα παιδί που επιτίθεται, είναι ένα φοβισμένο παιδί», εξήγησε στο κοινό, επισημαίνοντας ότι και το παιδί-θύμα και το παιδί-θύτης βιώνουν το ίδιο φαινόμενο.  «Αν ρωτάτε τα παιδιά πώς αισθάνονται, τότε δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε», είπε, απευθυνόμενη στους γονείς.

Όσο για τα σημάδια του bullying στο παιδί, αυτά μπορεί να είναι οι απουσίες στο σχολείο, ο αποκλεισμός από τους γύρω του, ότι δεν κάνει πια πράγματα που το ευχαριστούσαν, έχει μελαγχολία και απώλεια όρεξης.

Παίρνοντας τον λόγο, η κ. Βουλγαράκη, τόνισε ότι οι Έλληνες έως 24 ετών είναι στην πρώτη θέση σε online gaming στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη στον ψηφιακό αναλφαβητισμό. Αυτό, όπως είπε η ίδια «σαν να έχουμε ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο και έναν οδηγό χωρίς δίπλωμα οδήγησης. Ο συνδυασμός είναι καταστροφικός».

Στο τέλος του σεμιναρίου, τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά ήταν γεμάτα με ερωτήσεις, τις οποίες οι ομιλητές απάντησαν με μεγάλη προθυμία και χαρά, ώσπου έδωσαν ραντεβού για τα επόμενα σεμινάρια που θα γίνουν σε Πάτρα, Τρίπολη, Βόλο. Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Μυτιλήνη. 

Τόσο η εγγραφή όσο και η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή (απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στα σεμινάρια): https://prostatepse.gr/