Πύλη ενημέρωσης για γονείς από το Facebook

Αναγνωρίζοντας την αγωνία των γονιών σχετικά με την πρόσβαση των παιδιών τους στα social media, το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο έχει δημιουργήσει μία πύλη ενημέρωσης ειδικά για γονείς.

H πύλη ενημερώνει αρχικά τους γονείς για κάποια βασικά στοιχεία, όπως τον τρόπο εγγραφής στο Facebook για πρώτη φορά, την εισαγωγή επαφών και την ανάρτηση δημοσιεύσεων στο timeline τους. Παρέχει επίσης κάποιες βασικές συμβουλές ασφάλειας, όπως το πώς να δημιουργήσουν έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης και πώς να αποκλείσουν ή να αναφέρουν περιεχόμενο που θεωρούν ακατάλληλο ή επιβλαβές.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το τμήμα που περιλαμβάνει συμβουλές για το πώς μπορούν να μιλήσουν στο παιδί τους για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Το Facebook παρέχει επίσης συνδέσμους με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο από όλο τον κόσμο, οι οποίοι προσφέρουν πηγές ενημέρωσης για γονείς.

Παράλληλα, το Facebook έχει ήδη αρχίσει να κάνει τα πρώτα επίσημα βήματα για να συμμορφωθεί με τον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, γνωστός ως GDPR, ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 25 Μαΐου.

 Όπως ορίζει λοιπόν ο νέος κανονισμός GDPR, οι Έλληνες έφηβοι μεταξύ 13 έως 15 ετών θα πρέπει να έχουν γονική συναίνεση προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιούν social media και η ευθύνη εξασφάλισης της συναίνεσης βαραίνει τα ίδια τα κοινωνικά δίκτυα. Υπενθυμίζουμε ότι στη χώρα μας η ηλικία ψηφιακής συναίνεσης έχει διαμορφωθεί στα 15 χρόνια.

Με βάση αυτές τις αλλαγές που θα ισχύσουν από 25 Μαΐου, το Facebook ανακοίνωσε ότι έφηβοι αυτής της ηλικίας θα έχουν πρόσβαση σε μια λιγότερο εξατομικευμένη εκδοχή του κοινωνικού δικτύου, με περιορισμένη δυνατότητα δημοσιεύσεων  έως ότου λάβουν την άδεια ενός γονέα ή κηδεμόνα.

Επίσης, εάν οι χρήστες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας έχουν δηλώσει τις θρησκευτικές ή πολιτικές τους απόψεις ή τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, το Facebook θα απαιτεί είτε να τις καταργήσει είτε να πάρει τη γονική συναίνεση για να τις διατηρήσει.