10 αλήθειες για το momo challenge

Το έχετε ακούσει, το έχετε διαβάσει ή έστω έχει πέσει η ματιά σας στη σχετική σοκαριστική φωτογραφία. Το momo challenge απασχολεί τον τελευταίο καιρό το Διαδίκτυο, τους γονείς, τους φορείς, ακόμη και τα ίδια τα παιδιά. Ωστόσο, ούτε κάτι καινούριο είναι, ούτε και υπήρχε στην πραγματικότητα. Μέχρι, τουλάχιστον, τη στιγμή που η διαδικτυακή απάτη έγινε υπαρκτός κίνδυνος.

 1. Ο πρώτος συναγερμός για το momo challenge ήχησε τον Ιούλιο του 2018, όταν ο επιτυχημένος YouTuber ReignBot (με εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους) μετέδωσε το ανησυχητικό μήνυμα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πρόκληση που απευθύνεται στους εφήβους.
 2. Στο «παιχνίδι» μια άγνωστη επαφή στέλνει κάποιον αριθμό και ζητά από τα υποψήφια ανήλικα θύματα να συνδεθούν στο WhatsApp. Στη συνέχεια, με βίντεο οι δράστες ζητούν από τα παιδιά να προχωρήσουν σε επικίνδυνες πράξεις, να αυτοτραυματιστούν ή ακόμη και να αυτοκτονήσουν. Τα μηνύματα συνοδεύονται από τρομακτικές εικόνες, ενώ οποιαδήποτε ενδεχόμενη άρνηση στην «πρόκληση» αντιμετωπίζεται με απειλές.
 3. Κομβικό ρόλο στη διάδοση της διαδικτυακής απάτης (hoax) έπαιξε άθελά του το Facebook, καθώς οι γονείς, τρομοκρατημένοι από όσα διαβάζουν, αναπαράγουν την ψεύτικη είδηση. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Guardian, που αναφέρει πως η διασπορά του hoax στη Βρετανία ξεκίνησε με την ανάρτηση μιας μητέρας σε ομάδα για τους κατοίκους του Westhoughton, μικρής πόλης της κομητείας του Λανκασάιρ. Τα ίδια τα παιδιά, επίσης, έπαιξαν τον ρόλο τους στην διάδοση του momo challenge, είτε επειδή το θεώρησαν επικίνδυνο και ήθελαν να προειδοποιήσουν, είτε απλώς γιατί θεώρησαν αστείο να κάνουν μια σχετική φάρσα στους φίλους τους.
 4. H «επιτυχία» στη διασπορά του hoax οφείλεται εν πολλοίς και στην τρομακτική και αποκρουστική φιγούρα momo. Είναι κλεμμένη από έργο του γιαπωνέζου καλλιτέχνη Keisuke Aisawa, ο οποίος δεν έχει σχέση με το θέμα. Ο καλλιτέχνης, που ασχολείται με ειδικά εφέ, είχε δημιουργήσει ένα γλυπτό σιλικόνης με τίτλο «Μητέρα πουλί», το οποίο πρόσφατα ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε.
 5. Η απειλή του momo challenge επέστρεψε το Φεβρουάριο του 2019, μετά από σχετική προειδοποίηση από την αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας, με δημοσίευση στη επίσημη σελίδα της στο Facebook.
 6. Το ίδιο το YouTube ανακοίνωσε, πριν από λίγες ημέρες, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για βίντεο που προωθούν το momo challenge στην πλατφόρμα. «Πολλοί από εσάς μας έχετε ενημερώσει για τις ανησυχίες σας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το Momo challenge. Έχουμε δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις αναφορές. Μετά από πολλή διερεύνηση, δεν έχουμε δει πρόσφατα στοιχεία βίντεο που προωθούν το Momo Challenge στο YouTube», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 7. Οι Aρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει σωματική βλάβη που να έχει προκληθεί απευθείας από το momo challenge, αν και υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις που δείχνουν να συνδέονται με το παράλογο «παιχνίδι». Στις περισσότερες χώρες έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις, με επανάληψη των κρίσιμων συμβουλών για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Η WhatsApp, από την πλευρά της, ενθαρρύνει τους χρήστες της να μπλοκάρουν τους αριθμούς τηλεφώνου που συμμετέχουν στην πρακτική αυτή και να τους αναφέρουν στην εταιρεία.
 8. Διαδικτυακά hoax, όπως το momo challenge, εμφανίζονται κάθε τόσο στα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνοδεύονται συνήθως από μη επαληθευμένα καταστροφολογικά στοιχεία, που αναπαράγονται από τα ΜΜΕ.
 9. Όλες οι προκλήσεις του είδους, που ξεκινούν από κακόβουλες απάτες, μπορούν να εξελιχθούν σε πραγματικό κίνδυνο, από τη στιγμή που στόχο τους έχουν παιδιά και εφήβους.
 10. Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους γονείς και τους δασκάλους να μιλούν γι’ αυτές τις διαδικτυακές απάτες και τις προκλήσεις του είδους στα παιδιά, εξηγώντας τις παραμέτρους και τις συνέπειες αναπαραγωγής τους και ενθαρρύνοντάς τα να καταγγείλουν παρόμοιες τακτικές.

Δείτε το σχετικό βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=5vTRCIXanJA

Πηγές:

Λεζάντες για φωτογραφίες

 1. O καλλιτέχνης Keisuke Aisawa, λίγο πριν καταστρέψει το έργο του που χρησιμοποιήθηκε ως φιγούρα του momo challenge.
 2. Το γλυπτό «Μητέρα-πουλί».
 3. H τρομακτική μορφή του momo challenge.