Μήπως κάνεις πράγματα στο Διαδίκτυο που δεν θα έκανες ποτέ στον πραγματικό κόσμο;

Θα άνοιγες ποτέ διάπλατα την πόρτα του σπιτιού σου και θα έφευγες, αφήνοντας τον οποιονδήποτε να μπει σε αυτό και να έχει πρόσβαση στα πράγματα σου; Θα έβαζες ποτέ ταμπέλα έξω από την πόρτα του σπιτιού σου ότι φεύγεις διακοπές για να το δουν όλοι οι γείτονες; Θα έδειχνες ποτέ φωτογραφίες που κρατάς στο πορτοφόλι σε αγνώστους στο δρόμο ή θα άνοιγες κουβέντα μαζί τους για όλα τα προσωπικά σου ζητήματα; Θα έμπαινες ποτέ σε κάποιο ‘υπόγειο’ και περίεργο μαγαζάκι, απλά και μόνο επειδή διαλαλούσε ότι προσφέρει το προϊόν που ψάχνεις κατά 90% πιο φθηνά;

Ας σκεφθούμε, τώρα τι κάνουμε στο Διαδίκτυο: ανεβάζουμε καθημερινά φωτογραφίες, όχι μόνο δικές μας αλλά και άλλων (!), πολλές φορές πολύ προσωπικές, θέτοντας οι ίδιοι σε κίνδυνο την προσωπική μας ζωή ή τη ζωή τρίτων και χάνοντας αυτόματα τον έλεγχο αυτών των φωτογραφιών. Από τη στιγμή που οι φωτογραφίες μας δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε πού θα καταλήξουν, με δυσάρεστες πιθανές συνέπειες, όπως είναι η παιδεραστία, η πορνογραφία ή το cyberbullying.

Επιπλέον, κάνουμε «φίλους» παντελώς αγνώστους σε εμάς ανθρώπους, απλά για να είμαστε δημοφιλείς. «Ποστάρουμε» σε ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης τα πάντα για την καθημερινή μας ζωή. Ταυτόχρονα, οι ηλεκτρονικές απάτες ανθίζουν, σπείροντας, εκτός των άλλων, και διάφορους ιούς στα υπολογιστικά μας συστήματα.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσεις ότι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν στο Διαδίκτυο προϋπήρχαν του μέσου. Συνεπώς, πρέπει να καταλάβεις ότι αν πλοηγείσαι με κριτική σκέψη, με ασφάλεια και έχοντας γνώση της σωστής χρήσης του Διαδικτύου, αυτοί οι κίνδυνοι θα ελαχιστοποιηθούν, όπως ακριβώς και στον πραγματικό κόσμο.