H τεχνολογία ως μέσο εξερεύνησης ταλέντων για τα παιδιά

Η ενασχόληση των παιδιών με το κινητό είναι πλέον κομμάτι της καθημερινής τους ζωής. Με τη σωστή καθοδήγηση από τους γονείς, το smartphone μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από μέσο επικοινωνίας ή hi-tech gadget. Μπορεί να γίνει ένα αποτελεσματικό εργαλείο εξερεύνησης ταλέντων και ενδιαφερόντων, ένα βοήθημα στην πορεία των παιδιών προς την αυτογνωσία και την ανεξαρτησία. Αν λοιπόν η χρήση των smartphones με υπευθυνότητα είναι το πρώτο μέλημα, το επόμενο είναι η αξιοποίηση των εφαρμογών που προσφέρουν, οι οποίες διαθέτουν τη δυναμική να μετατρέψουν μια «έξυπνη» κινητή συσκευή σε ένα μαθησιακό ή ψυχαγωγικό εργαλείο.

Στο μαγικό ταξίδι που κάνει το παιδί για να ανακαλύψει τον εαυτό του και να αναπτύξει την δημιουργικότητά του, είτε δείξει ενδιαφέρον για τον κινηματογράφο, είτε για την ζωγραφική ή την μουσική, οι απίθανες δυνατότητες που προσφέρουν οι κατάλληλες εφαρμογές μπορούν τόσο να το ιντριγκάρουν, όσο και να το διδάξουν. Μια εφαρμογή για επεξεργασία φωτογραφίας (editing) μπορεί να το βοηθήσει να ανακαλύψει την αγάπη του για το φωτογραφικό φακό, ενώ ένα πρόγραμμα με ασκήσεις γυμναστικής μπορεί να το εμπνεύσει να αθληθεί. Εφαρμογές σχετικές με την εκμάθηση μουσικής θα το βοηθήσουν να βελτιωθεί στην κιθάρα ή όποιο άλλο όργανο του αρέσει ή, ακόμη, και θα το παρακινήσουν να έχει την πρώτη του επαφή με το πεντάγραμμο. Υπάρχουν ακόμη εφαρμογές που θα το βοηθήσουν να συνθέσει τα πρώτα του μουσικά κομμάτια και να προσθέσει μέχρι και τα δικά του φωνητικά, ενώ για μικρότερα παιδιά οι γονείς μπορούν να ανακαλύψουν εφαρμογές ειδικά σχεδιασμένες για να συνεργαστούν με τα παιδιά τους και να φτιάξουν τραγούδια.

Αν το παιδί έχει περιέργεια για τα άστρα, οι σωστές εφαρμογές θα του δώσουν τις πρώτες του γνώσεις και θα το κεντρίσουν να ανακαλύψει τον αστρονόμο που κρύβει μέσα του, μαθαίνοντάς το -για παράδειγμα- να αναγνωρίζει τους αστερισμούς στο χάρτη του ουρανού. Αν πάλι έχει μανία με τα παιχνίδια στο smartphone, γιατί να μην δοκιμάσει να φτιάξει μόνο του ένα παιχνίδι, μέσα από εφαρμογές που βοηθούν με απλούς τρόπους τα παιδιά να σχεδιάσουν το δικό τους video game, ανοίγοντάς τους το δρόμο προς την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.

Μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια, όπου τα παιδιά αναλαμβάνουν το ρόλο αστροναύτη, μπορούν να μάθουν φυσική, μέσα από κάποιο sketchbook να αναπτύξουν το ταλέντο τους και να διδαχθούν στη ζωγραφική. Ένα ταξίδι στις μεγαλύτερες εφευρέσεις από το παρελθόν έως τη σύγχρονη εποχή μπορεί να ικανοποιήσει και να εμπνεύσει ένα παιδί με ανήσυχο πνεύμα. Το θρυλικό wikihow είναι πηγή έμπνευσης για τα παιδιά που «πιάνουν τα χέρια τους» και, μέσα από τις προτάσεις του, έχει τη δυνατότητα να τα κάνει να ενδιαφερθούν για πράγματα που μπορούν να φτιάξουν μόνα τους, από κατασκευές έως και έργα τέχνης.

Μια εφαρμογή με ασκήσεις μαθηματικών οδηγεί τα παιδιά την εξερεύνηση της επιστήμης, ενώ εφαρμογές με μαθήματα συγγραφής μπορούν να βοηθήσουν τους επίδοξους λογοτέχνες. Εργαστήρια πειραμάτων για τους λάτρεις της χημείας ανοίγουν τις ηλεκτρονικές τους πόρτες (χωρίς να κινδυνεύετε από εκρήξεις) και εφαρμογές μαγειρικής μετατρέπουν τα παιδιά σε σεφ.

Η επιλογή της κατάλληλης εφαρμογής

Ελέγχοντας την καταλληλότητα της εφαρμογής και τον χρόνο που το παιδί θα ξοδέψει στο κινητό, οι γονείς μπορούν να είναι συνοδοί σε ένα δημιουργικό ταξίδι, όπου τα παιδιά θα διασκεδάζουν και θα μαθαίνουν πάντα σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Σε σχετικές μελέτες τονίζεται συχνά ότι η επιλογή δεν είναι εύκολη υπόθεση, μερικοί βασικοί κανόνες, ωστόσο, ενδέχεται να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμοι:

 • Διαβάστε προσεκτικά την περιγραφή της εφαρμογής, καθώς και τα σχόλια και τις αξιολογήσεις που έχουν προσθέσει οι χρήστες.
 • Ψάξτε για πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή από διάφορες και διαφορετικές πηγές.
 • Ρίξτε μια ματιά στο δημιουργό της εφαρμογής. Αν δεν τον γνωρίζετε, αναζητείστε πληροφορίες στο Διαδίκτυο. Έχετε υπόψη σας, ωστόσο, ότι ακόμη και αν ο δημιουργός είναι πασίγνωστος, αυτό δεν σημαίνει ότι η εφαρμογή είναι και η κατάλληλη.
 • Ελέγξτε τις προτεινόμενες ηλικίες. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι όντως είναι κατάλληλη για τις ικανότητες του παιδιού σας. Καθίστε μαζί του στις πρώτες χρήσεις για να αντιληφθείτε αν πραγματικά του ταιριάζει ή αν το δυσκολεύει.
 • Συχνά οι ίδιες εφαρμογές παραπέμπουν σε κριτικές σε άλλες ειδικές σελίδες. Οδηγηθείτε από το σύνδεσμο και διαβάστε τα σχόλια.
 • Επιλέξτε εφαρμογές που δεν περιλαμβάνουν διαφημίσεις και δεν προτρέπουν σε αγορές.
 • Η καλή εφαρμογή εμπλέκει το παιδί ενεργά σε δραστηριότητες, δεν περιέχει «αντιπερισπασμούς», όπως σύντομα παιχνιδάκια που διακόπτουν την συγκέντρωση, συνδέεται με το γνωστικό πεδίο του παιδιού (ώστε να μπορεί να καταλαβαίνει). Επίσης, έχει καθαρή εικόνα του τι προσφέρει και βοηθά την ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσης.
 • Μερικές εφαρμογές ζητούν πληροφορίες για την εγγραφή του χρήστη. Μην δίνετε προσωπικές πληροφορίες και αποφύγετε όσες ρωτούν πάρα πολλά.
 • Αν το πρόβλημα είναι η γλώσσα (αν δηλαδή η εφαρμογή είναι στα αγγλικά), είναι ευκαιρία να περάσετε χρόνο και να διασκεδάσετε μαζί με το παιδί σας.

Mε βοήθεια από τους ειδικούς

Ανεξάρτητοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί αξιολογούν εκπαιδευτικές εφαρμογές για φορητές συσκευές, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς σχετικά με την καταλληλότητά τους. Μεγαλύτερος είναι ο Common Sense Media. Ακολουθεί μια πρώτη ενδεικτική λίστα, ενώ η εξερεύνηση του επίσημου διαδικτυακού ιστοτόπου θα σας βοηθήσει στις ειδικές σας αναζητήσεις.

 • 20 εκπαιδευτικές εφαρμογές για παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους

https://www.commonsensemedia.org/lists/20-weirdest-apps-that-can-help-your-kid-learn

 • Εφαρμογές με μαθηματικά για έφηβους

https://www.commonsensemedia.org/lists/teen-math-apps

 • Εφαρμογές για την μουσική, ανάλογα με την ηλικία

https://www.commonsensemedia.org/lists/best-music-apps-and-games-for-kids

 • Ταξίδι στο διάστημα, για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά

https://www.commonsensemedia.org/lists/best-outer-space-apps-and-games-for-kids

 • Επαφή με τις επιστήμες, ανάλογα με την ηλικία

https://www.commonsensemedia.org/lists/best-science-games-and-apps-for-kids

 • 25 εφαρμογές για χαρισματικά παιδιά, ανά ηλικία

https://www.commonsensemedia.org/lists/25-apps-and-sites-for-gifted-and-talented-kids

Πηγές:

http://www.joanganzcooneycenter.org/wp-content/uploads/2015/12/jgcc_gettingaread.pdf

https://www.nytimes.com/2017/12/05/smarter-living/educational-apps-kids.html

https://www.psychologicalscience.org/publications/educational-apps.html