Τί είναι το grooming και πως λειτουργεί;

Πολλές φορές τα παιδιά και οι έφηβοι περνούν χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να «συναντήσουν νέους ανθρώπους». Πόσο εύκολο όμως είναι να αναγνωρίσουν πότε οι «νέοι φίλοι» έχουν κακές προθέσεις; Πρόσφατη έρευνα έδειξε, ότι το 20% των νέων λαμβάνουν ανεπιθύμητες σεξουαλικές προκλήσεις στο διαδίκτυο.

Το online grooming είναι ο τρόπος που χειραγωγεί ένας ενήλικας μέσω διαδικτύου παιδιά και εφήβους με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση τους. Συχνά φαίνεται, ότι είναι μια πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη διαδικασία, που μπορεί να κρατήσει μέρες, μήνες ή ακόμα και χρόνια.

Χτίζοντας σχέση εμπιστοσύνης

Ο groomer ξεγελάει το παιδί κάνοντας το να πιστεύει, ότι η σεξουαλική σχέση τους είναι κάτι φυσιολογικό ή ότι δεν έχει άλλη επιλογή. Αυτό το καταφέρνουν με την οικοδόμηση σχέσης και συναισθηματικής σύνδεσης μαζί του.

Αυτή η σχέση παίρνει διάφορες μορφές:

  • Πείθουν τον ανήλικο ότι η σχέση τους είναι δεσμός αγάπης και φιλίας.
  • Προσπαθούν να γίνουν μέντορας του παιδιού κάνοντάς το να πιστεύουν ότι είναι κάποιος που μπορεί να το βοηθήσει ή να του διδάξει πράγματα.
  • Ανήκουν στο περιβάλλον του παιδιού ή της οικογενείας τους και αποκτούν κυρίαρχη μορφή στη ζωή του οικοδομώντας μια σχέση εμπιστοσύνης.

Αποκτώντας επιρροή πάνω στο παιδί

Σε όλες αυτές τις σχέσεις θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν δύναμη στη ζωή του παιδιού.

Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να τους χειραγωγήσουν ή να τους εξαναγκάσουν σε σεξουαλική δραστηριότητα. Εάν ένας νέος είναι συναισθηματικά δεμένος, αυτό δίνει δύναμη στο θύτη. Ο θύτης μπορεί να εκβιάσει συναισθηματικά το παιδί, απειλώντας να αποσυρθεί από την αγάπη τους. Επίσης, το εκβιάζει απειλώντας να μοιραστεί ή να αποκαλύψει τα μυστικά που του είπε. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα πει στο παιδί ότι θα υπάρξουν τρομερές συνέπειες για την άρνηση του να κάνει σεξουαλικά πράγματα.

Οι θύτες θα χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσον για να ασκήσουν εξουσία πάνω του.

Κρατώντας το μυστικό

Σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουν να σιγουρευτούν ότι το παιδί δεν θα αποκαλύψει σε κανέναν άλλον για τη σχέση τους, ζητώντας του να το κρατήσει μυστικό.

Συχνά λένε στα παιδιά, ότι κανείς δεν θα τους πιστέψει, ή ό,τι κι αν πουν σε κάποιον, θα είναι αυτός που έχει πρόβλημα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να πείτε στα παιδιά σας ότι τους πιστεύετε και δεν τους κατηγορείτε εάν αποκαλύψουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Θυμηθείτε ότι πολλά παιδιά και νέοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι τους έχουν εκμεταλλευτεί ή έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Ακόμα κι αν σας αποκαλύψουν ή ανακαλύψετε από μόνοι σας τη σχέση του παιδιού σας με τον θύτη, το παιδί θα συνεχίσει να κρατάει επαφή μαζί του και να έχει πολύ μικτά συναισθήματα για όλα αυτά. Θα χρειαστούν τη βοήθειά σας για να κατανοήσουν τα συναισθήματα τους και να μείνουν μακριά από αντίστοιχες «σχέσεις».