Δημιουργήστε ένα ασφαλές Διαδικτυακό περιβάλλον για τα παιδιά σας

Διαβάστε χρήσιμες συμβουλές για να δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον πλοήγησης στο Διαδίκτυο για τα παιδιά σας.

Ποιος φοβάται τον μπαμπούλα;

Ήταν μια φορά και ένα καιρό ένας μπαμπούλας που τον  λέγανε διαδίκτυο θα λέγαμε αν ήταν παραμύθι. Στην πραγματικότητα στο διαδίκτυο, ακόμα και πράγματα που μοιάζουν ακίνδυνα, μπορεί να μην είναι. Κάτι που σε εμάς τους «μεγάλους» μοιάζει άκακο μπορεί… να αποδειχθεί πραγματικός μπαμπούλας για ένα παιδί.

Ειδικά σε μια περίοδο όπου τα παιδιά, είναι στο σπίτι και περνάνε περισσότερες ώρες απ’ ότι συνήθως online, γονείς και κηδεμόνες οφείλουν να προετοιμαστούν και να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους ώστε να υιοθετούν έναν ασφαλή διαδικτυακό τρόπο συμπεριφοράς, αποφεύγοντας τους πιθανούς κινδύνους. Σύμμαχο τους σε αυτή την προσπάθεια, έχουν τη WIND που αναγνωρίζοντας την ανάγκη να παρέχει σε γονείς, κηδεμόνες και παιδιά συστηματική ενημέρωση πάνω στις νέες τεχνολογίες, δημιούργησε το πρόγραμμα Kids@safety, μέσα από το οποίο και στοχεύει σε ένα ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον για τα παιδιά και θέτει τις βάσεις για  τους υπευθύνους ψηφιακούς πολίτες του αύριο.

Οι γονείς όπως καθοδηγούν τα παιδιά στον πραγματικό κόσμο και τα συμβουλεύουν για την ασφάλεια τους, το ίδιο οφείλουν να πράξουν και για την ασφάλειά τους στον διαδικτυακό κόσμο. ποιες είναι οι κατάλληλες πρακτικές προστασίας από χρήστες – εκφοβιστές και χρήστες που μοιράζουν ακατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο; 

Για να μην φτάσουμε να φοβόμαστε τον μπαμπούλα και επειδή και οι μεγάλοι αλλά και τα παιδιά ξοδεύουμε πολύ περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο τώρα εν μέσω πανδημίας παρακάτω ακολουθούν σύντομες συμβουλές.

1. Συζητήστε ανοιχτά με το παιδί σας σχετικά με τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα

μιλήστε στο παιδί για το τι διαβάζει, παρακολουθεί και με ποιον επικοινωνεί. Ρωτήστε το ποια sites  επισκέπτεται και ποιές εφαρμογές χρησιμοποιεί. Συζητήστε με το παιδί για το τι πιστεύετε ότι είναι κατάλληλο και υπενθυμίστε του ότι αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό για τους άλλους γονείς και τα παιδιά τους. Είναι σημαντικό να τους διδάξετε για τη υπόληψη τους στο διαδίκτυο για να καταλάβουν πώς πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με το πώς συμπεριφέρονται και αλληλεπιδρούν και πάντα να θυμούνται ότι το Διαδίκτυο δεν είναι ιδιωτικό.

2. Διατηρήστε οθόνες και συσκευές όπου μπορείτε να τις δείτε

Παρακολουθείτε πάντα το χρόνο του παιδιού σας στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα των μικρότερων παιδιών. Κρατήστε τον υπολογιστή σε κεντρικό σημείο στο σπίτι όπου είναι εύκολο να παρακολουθείτε τι κάνει το παιδί σας και τι βλέπει στο διαδίκτυο.

3. Μάθετε ποιοι είναι οι διαδικτυακοί φίλοι των παιδιών σας

Ως ενήλικες, γνωρίζουμε ότι ορισμένοι άνθρωποι στο διαδίκτυο δεν είναι αυτοί που λένε ότι είναι, αλλά τα παιδιά και οι νέοι μπορεί να είναι αφελείς για το με ποιον συνομιλούν. Είναι σημαντικό να τα διδάξουμε να είναι σε επαγρύπνηση από μικρή ηλικία. Φροντίστε να γίνετε «φίλος» στα κοινωνικά μέσα του παιδιού σας και να παρακολουθείτε τις αναρτήσεις. Τα παιδιά σας μπορεί να αντισταθούν, αλλά μπορείτε να τους πείτε ότι είναι μία από τις προϋποθέσεις για να τους επιτρέψετε την πρόσβαση.

4. Δώστε το παράδειγμα

Δώστε το παράδειγμα και διαμορφώστε μία διαδικτυακή συμπεριφορά που θα θέλατε να χρησιμοποιούν τα παιδιά σας. Εάν σας βλέπουν να είστε προσεκτικοί να εκφράζεστε με σεβασμό στο διαδίκτυο, είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν τα βήματα σας. Και, ναι, αυτό συμπεριλαμβάνει και περιορισμό στον χρόνο που εσείς περνάτε μπροστά από την οθόνης σας.

Και για να ζήσουμε όλοι καλά, να θυμόμαστε ότι ο στόχος είναι να δώσουμε στα παιδία τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να μάθουν πώς να αξιοποιήσουν στο έπακρο το διαδίκτυο και τα οφέλη του εκπαιδευτικά, ψυχαγωγικά, κοινωνικά και άλλα ενώ τα προφυλάσσουμε από τους μπαμπούλες.