Από τον εικονικό κόσμο στον πραγματικό

Πάνος Στεφάνου Υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

‘’O ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι μία αστική, μη κυβερνητική και κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992 κι έχει ως στόχο την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αφορμή της ίδρυσής του ήταν η ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης στο, τότε διαρκώς αυξανόμενο, πρόβλημα της αιχμαλωσίας των αρκούδων, αλλά και των λύκων. Μία αφορμή που οδήγησε σ’ ένα ολόκληρο πλαίσιο δράσεων και ενεργειών’’. 

Με αυτά τα λόγια συστήνεται η οργάνωση στο κοινό μέσα από το ηλεκτρονικό της σπίτι: http://www.arcturos.gr.

Η τεχνολογία, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις ομάδες των μη κυβερνητικών οργανώσεων, που, ορθώς σκεπτόμενες, εκμεταλλεύτηκαν τα μέσα ώστε να επικοινωνήσουν τις αξιέπαινες δράσεις τους στο κοινό.

Ποια είναι η παρουσία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο online περιβάλλον;

Ο ΑΡΚΟΥΡΟΣ, μια από τις πρώτες μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα, που χρησιμοποίησε τα online μέσα, δραστηριοποιείται ενεργά στο διαδίκτυο εδώ και πέντε χρόνια. Το δυναμικό καινούργιο site της οργάνωσης είναι η βάση της ηλεκτρονικής μας παρουσίας. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις δράσεις του AΡΚΤΟΥΡΟΥ και προσμετρά παραπάνω από 20.000 μέλη στο newsletter της. Εξίσου δυνατή, όμως, είναι και η παρουσία μας στα social media, με σελίδες σε Facebook, Twitter, Instagram, YouTube και Pinterest.

Πιστεύετε ότι τα social media έχουν βοηθήσει τον οργανισμό να επικοινωνήσει το έργο του στο κοινό με μεγαλύτερη ευκολία απ΄ ότι θα γινόταν με τους παραδοσιακούς τρόπους;

Αδιαμφισβήτητα, τα social media έχουν αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας μας! Κατά κάποιο τρόπο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μειώσει την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και τους πολίτες/υποστηρικτές του. Η επικοινωνία μεταξύ μας έχει γίνει πολύ πιο άμεση και εύκολη, ενώ η ενημέρωση διαχέεται πλέον όχι μόνο από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ αλλά και από τους υποστηρικτές του, μέσω της διαδραστικής συμμετοχής των τελευταίων στις σελίδες μας.

Τώρα πια, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τεχνολογία από την νηπιακή ηλικία, ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι θα σπαταλήσουν τουλάχιστον 2 ώρες της ημέρας τους σε διαδικτυακές δραστηριότητες.

Πώς αντιδρούν τα παιδιά όταν επισκέπτονται το καταφύγιο, ξεπηδώντας από τον εικονικό κόσμο στον πραγματικό;

Δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό απ’ το να παρατηρεί κανείς τις αντιδράσεις των παιδιών όταν επισκέπτονται το καταφύγιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Στα μάτια και τις εκφράσεις του προσώπου τους διαγράφεται έντονα ο ενθουσιασμός. Στα πρώτα λεπτό της επίσκεψης, τα παιδιά είναι διστακτικά, καθώς αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν πώς τα ζώα που αντικρίζουν είναι ολοζώντανα μπροστά τους, κι όχι εικόνες στο Google. Σύντομα όμως, η περιέργεια αντικαθιστά το πρώτο σοκ και οι μικροί επισκέπτες απολαμβάνουν την ξενάγηση, εκφράζουν απορίες, ενώ δεν παραλείπουν να βγάλουν φωτογραφίες.