Οι γονείς γίνονται ξανά μαθητές με την Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων

«Το διαδίκτυο είναι φως. Εάν ξέρεις να πάρεις, τότε έχεις κερδίσει.  Εάν δεν ξέρεις, τότε δυστυχώς έχεις χάσει». Με αυτή τη φράση επέλεξε να αρχίσει την παρουσίαση της Ψηφιακής Ακαδημίας Γονέων ο Αντιστράτηγος ε.α. Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και Πρόεδρος του CSIi Μανώλης Σφακιανάκης την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Η Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων είναι ένα δωρεάν 8ωρο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξ αποστάσεως, μέσω του οποίου ο ίδιος ο κ. Σφακιανάκης, μαζί με ομάδα καταρτισμένων εισηγητών,  ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο τους γονείς για τα θέματα ασφάλειας του Διαδικτύου.

Οι εισηγητές θα αναφερθούν στα θετικά και τα αρνητικά του διαδικτύου, τα νέα φαινόμενα εγκληματικότητας, τα Social Media, αλλά και επίσης καταστάσεις με τις οποίες το παιδί και ο έφηβος έρχονται αντιμέτωποι, λόγω επικίνδυνων διαδικτυακών συμπεριφορών που μπορεί να επιδεικνύουν. Ταυτόχρονα, θα δοθούν τα εφόδια και οι πρακτικές λύσεις, τόσο σε τεχνικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, ώστε οι γονείς να είναι σε θέση να συμπορεύονται και να επικοινωνούν με τα παιδιά και να τα εκπαιδεύουν ως προς την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

«Αν και οι γονείς κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους, δουλεύουν και τρέχουν όλη μέρα για εκείνα, δυστυχώς τους αφιερώνουν λίγο χρόνο. Τα παιδιά όμως θέλουν κάποιον να μιλήσουν, κάποιον να ακούσουν και οι γονείς πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να μάθουν το διαδίκτυο. Εάν είναι “αλλού”, τότε και τα παιδιά θα ψάξουν καταφύγιο αλλού, σε εικονικά chat στο διαδίκτυο, όπου παραμονεύουν οι επιτήδειοι», δήλωσε σχετικά ο κ. Σφακιανάκης.

Και συνέχισε, λέγοντας: «Η Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων, η πρώτη Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων στη χώρα μας, είναι ένα πρωτοποριακό εγχείρημα που στόχο έχει να δώσει στους γονείς όλες τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια, για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις διαδικτυακές κρίσεις που προκύπτουν σε σχέση με τη χρήση του internet από τα παιδιά τους, καθώς και να φέρουμε κοντά γονείς και παιδιά και να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος σχετικά με την ορθή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου».

Τα μαθήματα της Ψηφιακής Ακαδημίας Γονέων θα γίνονται 4 φορές το μήνα online, μέσα από την Εκπαιδευτική Διαδικτυακή Πλατφόρμα BLACKBOARD. Πρόκειται για ένα καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο που σχεδιάστηκε εξ αρχής για να υποστηρίξει εκπαίδευση, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από το Harvard, το MIT, το LSE, το Cambridge και τη NASA.

Η πλατφόρμα BLACKBOARD διαθέτει δύο σημαντικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι από πλευρά του εκπαιδευόμενου, και αφορά την απλότητα στη χρήση της. Το δεύτερο είναι από την πλευρά του εκπαιδευτή, και αφορά μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία που του δίνονται για να κάνει την εκπαιδευτική του πρόταση περισσότερο ελκυστική και διαδραστική.

Η διαδικασία για τους γονείς που θα συμμετέχουν είναι εξαιρετικά απλή. Αρχικά, οι συμμετέχοντες δέχονται ένα e-mail με κάποιες χρηστικές πληροφορίες και έναν απλό οδηγό χρήσης της πλατφόρμας. Στη συνέχεια, λαμβάνουν και ένα δεύτερο e-mail με μια προσωποποιημένη πρόσκληση από το σύστημα της BLACKBOARD, στην οποία ουσιαστικά εμπεριέχεται ένας σύνδεσμος. Πέντε λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα του μαθήματος, το μόνο που έχουν να κάνουν οι γονείς είναι να πατήσουν το link για να μπουν αυτόματα στην ψηφιακή αίθουσα.

Η Ψηφιακή Ακαδημία  Γονέων  έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά από τις 8 Φεβρουάριο με την εκπαίδευση γονέων από επιλεγμένα σχολεία από περιοχές της Αθήνας, του δήμου Φυλής, Καισαριανής, καθώς και εκτός Αττικής, όπως η Σκιάθος. Σκοπός και στόχος είναι να επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές σε όλη την Ελλάδα σε συνεννόηση με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων με στόχο την ενημέρωση περισσότερων από 2.000 ενδιαφερόμενων κάθε μήνα.

Μπορείτε να δηλώσετε αίτηση συμμετοχής εδώ.